Fritézy
Fritézy
Fritéza alebo aj fritovací hrniec predstavuje rýchly a zdravší spôsob prípravy jedla. Fritézy okrem vyprážania umožňujú aj teplovzdušné rovnomerné pečenie a ohrev. Vo fritéze môžete pripraviť mäso, zeleninu, ale aj sladké pochúťky ako muffiny, šišky alebo taštičky z lístkového cesta.
Klasická olejová fritéza
Ak milujete hranolky a hľadáte prístroj, ktorý vám ich pripraví rýchlo, chutne a bez väčšieho neporiadku v kuchyni, olejová fritéza je ideálna fritéza na hranolky. V olejovej fritéze sa jedlo vypráža v košíku úplne ponorenom do oleja. Nepríjemného zápachu sa však nemusíte báť, špeciálne pachové filtre udržia vašu kuchyňu sviežu.
Výhody klasickej olejovej fritézy
- Klasická fritéza je ideálnou voľbou, ak plánujete fritovať len občas
- Pripraví chrumkavé pokrmy
- Doba prípravy jedla je kratšia v porovnaní s vyprážaním na panvici
- Odnímateľné časti sa dajú umývať aj v umývačke riadu.
Nevýhody klasickej olejovej fritézy
- Údržba neodnímateľných častí fritézy je náročnejšia
- Klasická olejová fritéza nepredstavuje zdravý spôsob prípravy jedla
Teplovzdušná fritéza
Ak hľadáte zdravšiu alternatívu k vyprážaniu, teplovzdušné fritézy sú skvelou voľbou. Ak je pre vás zdravý životný štýl dôležitý, odporúčame vám taktiež sous vide metódu varenia. Tieto zariadenia používajú na varenie jedla horúci vzduch, takže si svoje obľúbené vyprážané jedlá môžete vychutnať s menším množstvom oleja. Teplovzdušné fritézy navyše umožňujú použitie kvalitnejších olejov, ktoré by sa inak v iných panviciach pripálili. Teplovzdušné fritézy sa dodávajú v rôznych veľkostiach a štýloch, takže si môžete nájsť ten, ktorý vyhovuje vašim potrebám. Vyberte si z najlepších teplovzdušných fritéz na trhu.
Existujú 3 typy teplovzdušných fritéz
Na trhu sú tri typy teplovzdušných fritéz: halogénové fritézy, statické fritézy a dynamické fritézy. Halogénové fritézy používajú infračervený ohrievač na rýchle varenie jedla. Statické fritézy cirkulujú horúci vzduch okolo jedla, zatiaľ čo dynamické fritézy majú aj lopatku, ktorá jedlo počas vyprážania mieša. Všetky teplovzdušné fritézy uvaria jedlo rýchlejšie a bezpečnejšie ako tradičné fritézy.
Ako funguje teplovzdušná fritéza?
Teplovzdušná fritéza funguje tak, že cirkuluje horúci vzduch okolo jedla, aby sa uvaril. Horúci vzduch vytvára výhrevné teleso a jedlo sa varí rovnomerne vďaka ventilátoru, ktorý horúci vzduch cirkuluje okolo. Niektoré teplovzdušné fritézy majú aj otočnú lopatku, ktorá jedlo automaticky mieša, takže nemusíte robiť nič iné, len čakať, kým sa jedlo uvarí!
Výhody teplovzdušnej fritézy
- Teplovzdušné fritézy predstavujú zdravšiu alternatívu fritovania
- Na prípravu pokrmov spotrebujete minimálne množstvo tuku
- Jednoducho sa udžiava
- Pripravuje jedlo pri nižšej teplote
Nevýhody teplovzdušnej fritézy
- Vyššia cena
- Dlhšia doba prípravy jedla